Bestellen voor 15:00 uur is 1 à 2 dagen levertijd

Wat is collageen

Bestellen voor 15:00 uur is 1 à 2 dagen levertijd

Spread the love

Collageen heeft een aantal belangrijke rollen, waaronder het bieden van structuur aan de huid en het helpen van bloedstolsel. In de afgelopen jaren is het populair geworden als voedingssupplement.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomend eiwit in het lichaam. Het is een belangrijke bouwsteen voor botten, huid, spieren, pezen en ligamenten. 

Naarmate je ouder wordt, produceert je lichaam minder en minder kwaliteit collageen. Een van de zichtbare tekenen hiervan is de huid, die minder stevig en soepel wordt. Kraakbeen verzwakt ook met de leeftijd.

Natuurlijke voedselbronnen

Collageen aanwezig in het bindweefsels van dierlijk voedsel. Het wordt bijvoorbeeld in grote hoeveelheden aangetroffen in kippen- en varkenshuid. Een bijzonder rijke bron is bouillon van botten, deze is gemaakt door de botten van kippen en andere dieren te laten koken. Gelatine is in principe gekookt collageen, dus het is erg hoog in de aminozuren die nodig zijn om het te produceren. Maar er is discussie over of consumeren van collageen-rijke voedingsmiddelen eigenlijk de niveaus in het lichaam verhoogt. Wanneer men eiwitten eet, wordt het afgebroken tot aminozuren en vervolgens weer in elkaar gezet, dus het collageen dat gegeten wordt, vertaalt zich niet direct in hogere niveaus in het lichaam.

Voordelen van collageen supplementen

collageen

Er is niet veel onderzoek gedaan naar collageen supplementen, maar er zijn veelbelovende voordelen op de volgende gebieden:

  • Spiermassa: Een onderzoek uit 2015 onder oudere mannen toonde aan dat een combinatie van supplementen met collageen peptide en krachttraining meer spiermassa en kracht verhoogde dan een placebo.
  • Artritis: Een studie gaf supplementen aan mensen die leden aan artrose. Ze ervoeren een significante afname van pijn gedurende de 70 dagen durende studie, vergeleken met degenen die een placebo namen.
  • Huidelasticiteit: Vrouwen  die een supplement namen, vertoonden een verbetering van de elasticiteit van de huid. Collageen ook gebruikt voor plaatselijke behandelingen om het uiterlijk van de huid te verbeteren door lijnen en rimpels te minimaliseren.

Veiligheid en bijwerkingen

Tot nu toe is er niet erg veel betrouwbare informatie over de veiligheid of werkzaamheid van collageen supplementen. De mogelijke bijwerkingen van gelatine supplementen zijn een aanhoudende onaangename smaak en zwaar gevoel en maagzuur. Ook als u allergisch bent voor de bron van het supplement, kunt u een allergische reactie krijgen.

Hoe supplementen te gebruiken

Collageen peptide verkrijgbaar in een poedervorm dat gemakkelijk in voedingsmiddelen kan worden verwerkt. De peptide vorm kunt u mixen in smoothies, soepen of gebakken producten zonder dat het de structuur verandert. Wanneer u supplementen overweegt, moet u op zoek naar een bron van hoge kwaliteit.